utorok 30. augusta 2011

O tom ako sme nešli vlakom

Našu dvojicu cestovateľov sme opustili v Budapešti. Odtiaľ ich cesta smerovala do ďalekej Transylvánie: k medveďom do mesta Brašov. Naši kamaráti zvolili ako spôsob prepravy nočný vlak. Na ich veľké prekvapenie veľa sa zmenilo: Rumunsko modernizovalo a vďaka tomu sa v celom vlaku nenachádzal ani jeden vagón s kupé. 

Výsledkom bol nedostatok spánku, od rumunskej hranice aj veľa hluku a smradu a Barborka prehrala 10 korún v náročnom pokrovom turnaji.

V Brašove sa situácia zmenila. (opis internátu príde v ďalších častiach) Barborkina budúca spolubývajúca sa rozhodla pridať sa k naším dvom cestovateľom na ich namáhavej výprave k Čiernemu moru. Osoba to bola tmavá, ženského pohlavia, pochádzala z ďalekej Indie a predstavila sa ako Pritika. Cestovanie zrazu dostalo multikultúrny rozmer. Ako sa s tým popasovala naša dvojica zo strednej Európy? Vodca by sa za nás nehanbil!

Vo vlaku sa presvedčili, že postarší Rumuni popíjajúci pivo sú veľmo priateľskí a ochotní a s radosťou zaplatia úbohým stredo európanom časť poplatku za rezerváciu (až 1 lei- v prepočte 6 korún českých). Nanešťastie ďalším z dôsledkov modernizácie bola aj povinná rezervácia do vlaku, vďaka čomu v našom spoji na pobrežie už neboli voľné miesta a ako to už vo východoeurópskych krajinách býva, ten ďalší išiel až príliš neskoro.

Naša (teraz už) cestovateľská trojica vzala rozum do hrsti a rozhodla sa stopovať. Dokonca sa pokúsili o komunikáciu s taxikármi a policajtami, ktorá však nedopadla podľa očakávania. Po porade s túlavými psami a žobrajúcimi deťmi sa šťastlivo dopracovali na výpadovku. 
Aha, metro!
Aha, rumunská výpadovka!
S pomocou božou a milého uja šoféra, ktorý nehovoril po anglicky a zastavil im v momente kedy zdvihli palec, sa dobrodruhovia dopracovali do Vama Veche, prímorskej dedinky na hraniciach s Bulharskom...

tak intro mame za sebou a teraz fakty:
-ľudia tam spia v stanoch na pláži


-zlieza sa tam omladina z celého Rumunska

-kedysi to bolo útočisko intelektuálov z univerzity v Kluži

-v dnešnej dobe sa tam chlastá ako o život

-veľa rumunských hipstrov, free ľudí a iných živlov

-veľa klubov a krčiem otvorených na pláž hrajúcich hocičo, ale žiadne balkánske disko vypalovačky... dokonca ani najznámejší Rumunský export, ex O-Zone nebol :/



-alkohol nakúpiť v supermarkete niekde v meste a priniesť so sebou- najmä tvrdka je drahšia :)

-ako všade, aj tam sa kradne. Indické topánky sú veľmi lukratívny tovar!

-Šteuko pre Vás natočil tancujúce mladé štetky- no offense!


-rovnako máme aj videozáznam odohrávajúci sa o 7mej alebo 8mej hodinne rannej


a na záver kúsok rumunskej reality:

1 komentár: